Ga naar hoofdinhoud

Bouwen zonder vergunning voor netbeheerders

In de strijd tegen de verstopping van het stroomnet, kondigt demissionair minister Rob Jetten (Klimaat en Energie, D66) een aantal opvallende oplossingen aan. Zo wil hij toestaan dat netbeheerders mogen starten met bouwen ook als vergunningen nog niet afgegeven zijn, schrijft NRC. Wel moet het bouwproject dan een ‘zwaarwegend maatschappelijk belang’ hebben. Het is nog onduidelijk of deze maatregel doorgaat. Het wordt op dit moment onderzocht.

Vertraging door vergunningstrajecten

Dat de oplossingen iets onorthodox zijn, kan volgens Jetten niet anders. De stroomnetproblemen groeien en eerdere maatregelen zijn klaarblijkelijk niet effectief genoeg. Het starten met bijvoorbeeld hoogspanningsmasten terwijl de vergunning nog niet rond is, is niet het enige idee dat Jetten in een brief aan de Tweede Kamer voorstelt. Ook wil hij de bouw toestaan als vergunningen nog niet onherroepelijk zijn vanwege juridische procedures. Dat zou veel tijd schelen, want mede door vergunningentrajecten kunnen stroomnetbouwprojecten nu tot wel tien jaar duren, aldus de netbeheerders.

Achteraan aansluiten

In zijn Kamerbrief schrijft Jetten dat het net vooral tussen vier uur ’s middags en acht uur ’s avonds zo goed als vol zit. Naast bedrijven – in Gelderland sluiten ze aan in een wachtrij van 1500 voor duurzame stroom – krijgen ook huishoudens het voor de kiezen als de huidige koers doorzet. Dit erkennen ook de topvrouw van TenneT, Manon van Beek, en Maarten Otto, voorzitter van de brancheorganisatie van Nederlandse netbeheerders. Een laadpaal plaatsen of zonnepanelen leggen is voor bewoners van de provincies Gelderland, Utrecht en Flevoland over een jaar of twee niet meer mogelijk. Vandaar dat de voorgestelde oplossingen ‘buiten de gebaande paden gaan’.

Lees via NRC welke maatregelen Jetten nog meer wil treffen en over de mening van Hans Grünfeld, die als directeur van de Vereniging voor Energie, Milieu en Water (VEMW) niets in de maatregelen ziet.