Ga naar hoofdinhoud

Het ligt niet altijd voor de hand

Samen duurzaam omdenken!

Omdenken in de installatietechniek stimuleert een snelle overstap naar duurzame energiebronnen en zorgt voor innovatieve oplossingen voor bestaande projecten. Traditionele denkpatronen redden het niet in de transitie naar duurzame energie. Vaak start een verduurzamingstaak met de vraag: waar maken we precies het verschil?

Het gaat niet alleen om het bedenken van iets nieuws, maar om een verschuiving in perspectief. In de afgelopen jaren werden voor Kersten Techniek de volgende punten duidelijk:

 

1. Het ligt niet altijd voor de hand.

 ‘Van het gas af’ is een onderwerp dat bijna op zichzelf staat. Dat komt door de uitdagingen die het met zich meebrengt, het is echter ‘gewoon’ een stap in de duurzame richting. Het vraagt investeringen in oude- en nieuwe apparatuur en om aanpassingen aan de infrastructuur van een gebouw. Standaard bestaat hier niet. Het begint bij de combinatie van vaardigheden om verschillende technologieën en systemen te combineren voor het beste resultaat. Een puzzeltocht naar effectieve oplossingen voor de gebouwde omgeving.

Onze projectmanager Jorik van Woerkom zegt hierover:

“Soms is gasloos niet de enige of juiste keuze, maar kun je beter voor een hybride oplossing gaan. Denk aan heaters die werken met een warmtepomp, een gasheater dient als back-up bij extreme kou. De keuze voor hybride is bijvoorbeeld een goede als er niet voldoende capaciteit is op de elektra-aansluiting. De kosten van de investering kunnen ook een rol spelen. Of het kan ook dat je een bepaalde temperatuur wilt bereiken, die met een warmtepomp niet te halen is. Alle technieken ontwikkelen zich heel snel, vermoedelijk kan een warmtepomp over 1 of 2 jaar dezelfde temperatuur halen als een gasinstallatie, maar nu nog niet.”

2. Mindshift naar samen

Een uitdaging als de verduurzaming is geen solo exercitie. Zo werkt Kersten Techniek met Heliox aan de laadcontainer, een slimme oplossing om piekvermogen op te vangen bij bedrijven die veel energie gebruiken en dragen we zorg voor kostenbesparende alternatieven voor de laadpalen voor groottransport. We hebben een interdisciplinaire samenwerking met gebouwautomatiseerder Coneco waar we werken aan bodemenergiesystemen die de energietransitie versnellen en aan aardgasvrij bouwen bijdragen. De duurzame uitdaging is zo groot dat verschillende disciplines moeten samensmelten voor een totaaloplossing. Dit stelt alle partners in staat ‘groter’ te denken en efficiënter te werken aangezien ze financiering, technologieën, materialen en kennis delen.

Algemeen Directeur van Kersten Techniek

Jan Pieter Manschot

 “Energieleveranciers hebben bijvoorbeeld behoefte aan systemen. Producenten leveren warmtepompen, laadpalen of zonnepanelen. Beide partijen hebben behoefte aan een partner die de projecten realiseert en alles bij elkaar brengt. En dat kunnen wij voor ze doen.”

3. Wat je zegt moet je zelf ook doen

Eigen acties en beslissingen hebben een cumulatief effect op anderen. Duurzame bedrijfskeuzes hebben een positieve impact op mensen waar je mee werkt. Kersten Techniek neemt verantwoordelijkheid voor de eigen impact op het milieu en de samenleving. Zo wordt een duurzame denkwijze, echt een gezamenlijke focus. Zo recyclen we, samen met BTN, onze bedrijfskleding wat helpt bij het verminderen van de hoeveelheid textielafval die op stortplaatsen belandt. Stap voor stap verkleinen we zo onze ecologische voetafdruk. Daarnaast ligt er focus op de elektrificatie van onze bedrijfswagens en zijn er laadpalen op ons parkeerterrein aangelegd.

Een veranderend energielandschap eist omdenken, samenwerken en soms wat eigenwijs zijn. Bij Kersten vertellen we u graag meer over de duurzame installatietechnische mogelijkheden en de nieuwe ontwikkelingen binnen de markt.

Contact

Geïnspireerd geraakt door dit verhaal? Neem dan contact op, wij vertellen graag meer.