Ga naar hoofdinhoud

Zonnewarmte te weinig belicht

De zon wordt in Nederland massaal gebruikt voor het opwekken van elektriciteit, maar nog nauwelijks voor het verwarmen van woningen. Zonnewarmtepark Dorkwerd is het grootste park van Nederland, wat ze een duurzaam alternatief voor Gronings gas maakt. Zij zorgen voor 25 procent van alle warmte die de ruim 12.500 aangesloten huishoudens en bedrijven uit Noordwest Groningen verbruiken. Solar365 ziet deze techniek als een oplossing voor de Nederlandse warmtevraag.

Kansen

Dutch New Energy Research concludeert in het Nationaal Solar Trendrapport 2024 dat het totale collectoroppervlak in Nederland nauwelijks groeit. Dat terwijl de opbrengst per vierkante meter bij zonthermie hoger ligt dan bij zonnepanelen en windenergie. Bovendien is het makkelijk in te passen in bestaande warmtenetten. Het heeft de zon als onuitputtelijke bron, en, wanneer de opweklocatie dicht bij het warmtenet ligt, is er weinig pompenergie nodig om het water naar de huizen te brengen. In dat geval is zonnewarmte nagenoeg CO2-vrij. Dit maakt zonthermie enorm duurzaam. 

Geen netcongestie

Bas Bolomey, Business Unit Developer Heat bij Novar, ziet veel potentie in deze vorm van duurzame warmte. “Het voordeel van het inzetten van een zonnepark voor zonthermie is dat er geen netcongestie ontstaat. Je gebruikt nog steeds de zon als duurzame bron, maar je lost een ander probleem op. Nederland is al aardig op weg met het verduurzamen van haar elektriciteit, maar de verduurzaming van de warmtevoorziening staat nog in de kinderschoenen.” 

 

Lees hier over alle voor- en nadelen van zonthermie en hoe het kan dat deze techniek nog steeds in de kinderschoenen staat.