Ga naar hoofdinhoud

Europa leidt de Global Destination Sustainability Index

We mogen trots zijn als Europa, want de gehele top-10 van de Global Destination Sustainability Index bevat Europese steden. Deze jaarlijkse index onthult de bestemmingen die werken aan een duurzame en koolstofarme toekomst. De meest recente Global Destination Sustainability Index keek naar 69 indicatoren - zoals luchtvervuilingsniveaus, de hoeveelheid fietspaden en het percentage hotelkamers dat gecertificeerd is als milieuvriendelijk - om zo de meest duurzame steden ter wereld te selecteren.

Top-10

  1. Göteborg, Zweden 
  2. Oslo, Noorwegen 
  3. Kopenhagen, Denemarken 
  4. Helsinki, Finland 
  5. Bergen, Noorwegen  
  6. Aarhus, Denemarken 
  7. Aalborg, Denemarken 
  8. Glasgow, Verenigd Koninkrijk 
  9. Bordeaux, Frankrijk 
  10. Stockholm, Zweden 

#1 Göteborg, Zweden

In een artikel van de BBC worden enkele steden uit de lijst uitgelicht. Waaronder Zwedens op een na grootste stad: Göteborg. Zij leidt de index al jaren en werd ook door Lonely Planet uitgeroepen tot 's werelds beste duurzame stadsverblijf in 2021. Göteborg meldde zich in 2022 aan om als een van honderd steden in de EU tegen 2030 klimaatneutraal te zijn. Maar liefst 95% van het openbaar vervoer in de stad rijdt op hernieuwbare energie. De luchthaven is gecertificeerd volgens een van de hoogste niveaus van het Airport Carbon Accreditation-schema, wat betekent dat het zich inzet voor het volgen, verminderen en compenseren van koolstofemissies. Ongeveer negen op de tien hotelkamers hebben een milieucertificering.  

#2 Oslo, Noorwegen

Tweede op de lijst - en de tweede van acht Scandinavische steden die in de top 10 staan - is Oslo, dat ook in 2019 werd uitgeroepen tot officiële Europese Groene Hoofdstad. Misschien paradoxaal, gezien de economische afhankelijkheid van Noorwegen van olie en gas. Toch krijgt het land zonder uitzondering topscores voor zijn duurzaamheidsverplichtingen. Als je door Oslo loopt, zijn de inspanningen meer dan duidelijk. Alleen al op het gebied van transport heeft de stad 270 stadsfietsstations, 5.000 oplaadstations voor elektrische voertuigen en zijn er elektrische scooters geïntroduceerd. Dan is er nog hoe groen de stad is, letterlijk. Het grootste deel van de gemeente - 63% - bestaat uit bos. Nog eens 9% bestaat uit groene gebieden en stadsparken.

#8 Glasgow, Verenigd Koninkrijk

Zelfs de naam van Glasgow verwijst naar zijn ecologische erfgoed: "Glaschu", de Gaelische naam voor Glasgow, betekent grijs-groene holte. Zo'n 1.500 jaar na zijn stichting staat de Schotse stad bovenaan van alle steden in het Verenigd Koninkrijk. Sinds 2016 is Glasgow ieder jaar te vinden in de top-10 van de Global Destination Sustainability Index. In 2023 heeft de stad een lage-emissiezone ingesteld, die beperkt welke auto's het centrum mogen binnenkomen om luchtvervuiling te verminderen. Er zijn oplaadstations voor elektrische voertuigen gebouwd, "slimme" LED-straatverlichting geïnstalleerd, en er zijn ook merkbare inspanningen geleverd om het fietsen te bevorderen met fietsuitleenregelingen en nieuwe fietspaden.

Voor meer uitgelichte steden lees hier het artikel van de BBC. Ook zijn bewoners aan het woord die vertellen hoe zij het ervaren om in deze ‘groene’ steden te leven.